В'їхати на окуповану територію: дорого та довго

Коли ми говоримо про окуповані території, то найчастіше йдеться про те, як їх залишити та переїхати на безпечнішу підконтрольну частину України. Але в людей бувають різні обставини, і попит на поїздки в окупацію досить високий. У когось там залишилися рідні та близькі, хтось боїться залишати свій будинок, хтось продовжує там жити і просто їздить туди-назад по роботі, за ліками чи продуктами.

Є й ті, хто до повномасштабної війни приїхав, наприклад, із Луганська на підконтрольну частину України для лікування, і зараз хоче виїхати додому. А є й такі, хто поїздкою на окуповану територію, хоче уникнути мобілізації в Україні.

Потрапити на окуповану територію сьогодні непросто. Єдиний спосіб – це через Запорізьку область, де відкрито один пункт пропуску. Але й там є безліч нюансів, які до того ж регулярно змінюються.

"ОстроВ" розбирався з тим, як люди їдуть на окуповану частину України, скільки це коштує і з якими труднощами вони стикаються.


Нові правила

На початку вересня було оновлено порядок виїзду на тимчасово окуповану територію у Запорізькій області.

З ініціативи Міністерства з питань реінтеграції на території Василівської територіальної громади у Запорізькій області створено військову комендатуру. Зазначається, що її головне завдання – упорядкувати виїзд на тимчасово окуповані території України та забезпечити безпеку громадян, які перетинають лінію розмежування.

Мінреінтеграції звертає увагу на оновлений порядок виїзду:

1️. Виїзд на тимчасово окуповану територію та переміщення вантажів здійснюється у складі колон через певний КПП у Степногірську. Для того, щоб виїхати, потрібна перепустка комендатури.

2. Для перевезення гуманітарних вантажів на тимчасово окуповану територію також потрібен дозвіл.

3. У пункті пропуску комендатури військовослужбовці та правоохоронці мають право проводити огляд осіб, речей, транспортних засобів, багажу та вантажів.

4. Колону для виїзду на тимчасово окуповану територію формують щодня на майданчику у Запоріжжі (Орехівське шосе, 36) з 07:00 до 17:00.

5. Колони авто з території комендатури до Степногірська супроводжує Нацполіція. На маршруті не роблять зупинок.

6. Перевага на включення до колони насамперед надається евакуаційному транспорту та вантажівкам з гуманітарною допомогою. Для включення до неї того чи іншого транспорту потрібне окреме рішення комендатури.

Виїзд на тимчасово окуповану територію через Василівську комендатуру заборонено для:

- вантажних автомобілів із дозволеною максимальною масою понад 3,5 т;

- автобусів, обладнаних сидячими місцями у кількості понад 22 (крім евакуаційного транспорту).

"Дотримання цього порядку забезпечують представники комендатури", - зазначає прес-служба Мінреінтеграції.

Заявку на виїзд можна подати в електронному вигляді або особисто у комендатурі (місто Запоріжжя Оріхівське шосе, 36).

Багато перевізників рекомендують звертатися особисто – так більше шансів отримати дозвіл у найкоротші терміни. Якщо ви їдете не на своєму транспорті, а з перевізником, він сам подає заявку на автобус.

Якщо ви хочете виїхати самостійно, потрібно заповнити заявку:

- для виїзду цивільних осіб на тимчасово окуповану територію Донецької області - https://forms.gle/WyhBVRk3aQA2UUan6

- для виїзду цивільних осіб на тимчасово окуповану територію Луганської області - https://forms.gle/3pwuMUhf4vRR8AWc8

- для виїзду цивільних осіб на тимчасово окуповану територію Херсонської області - https://forms.gle/m4yZUbx9m4BXrqCbA

У заявці необхідно вказати дані автомобіля, водія та всіх пасажирів, мету виїзду та підтвердити, що ви їдете під свою відповідальність.

По суті, нові правила не сильно відрізняються від попередніх, вони тільки посилюють контроль над процесом виїзду на тимчасово окуповану територію.

За словами перевізників, з якими вдалося поспілкуватися "ОстроВу", нові правила ускладнюють життя лише тим, хто їде власним транспортом.

"Ми як подавали заявки на виїзд, так і подаємо їх, за великим рахунком нічого не змінилося. Але з'явилися певні нюанси", - зазначив один із водіїв Михайло.



Ціна

По-перше, з початку вересня зросла вартість проїзду.

Ціни за поїздку на окуповану територію стартують від 3000 гривень, але це вважається бюджетним варіантом і знайти його вкрай складно. Найреальніший варіант – це 4-5 тисяч гривень за одне місце. Є й ті, хто пропонує поїздку за 7-10 тисяч гривень, але вони гарантують швидкий проїзд та мінімум бюрократії.

"Мінімум, про який я чув, це 2-3 тисячі гривень. Але і там не все так просто. Левова частка таких перевізників – це звичайні шахраї, які одразу просять передоплату, мотивуючи низькою вартістю, і багато людей погоджуються. А потім страждають. Ми постійно чуємо про подібні випадки. У результаті ці ж люди у розпачі погоджуються на 6-7 тисяч гривень, аби скоріше виїхати. Тому, будьте обережні, коли бачите таку низьку ціну. , – зазначає Вадим, один із перевізників.

"ОстроВ" знайшов кілька оголошень в одній із груп "Вайбера", де пропонувалися поїздки за 3000-3500 гривень.

В одному випадку нам написали, що не беруть чоловіків (чому – читайте нижче), а жінкам та дітям потрібно буде чекати близько місяця своєї черги. Передоплату не просили, але потрібно надіслати свої паспортні дані та контакти.

В іншому – чесно написали, що поїздки тимчасово не відбуваються через великі черги. А коли вони відновляться – ціни будуть уже інші.

І лише у третьому оголошенні нам сказали, що поїздка можлива вже за тиждень, ціна – 3000 грн, передплата – мінімум 50% від вартості.

"Ви ж розумієте, що ми займаємося за фактом благодійністю, роблячи такі ціни. Дуже багато шахраїв та конкурентів, які бронюють місця, а потім пропадають, і ми через них не можемо виїхати. Тому ми працюємо лише за передоплатою, ми на ринку вже давно, у нас є постійні клієнти та відгуки, я вам можуть надіслати, почитайте", - розповіла дівчина по телефону.

Перевірити "відгуки" не вдалося, оскільки після ще кількох наших питань про нюанси поїздки обірвався зв'язок і більше додзвонитися не вдалося.

«Клсичні шахраї. Коли ви їм пишете, вони можуть передзвонити, щоб таким чином підкреслити свою солідність. От вам порада – задавайте питання про те, як формуються списки, чи не буде проблем з отриманням дозволу, через які КПП та населені пункти будемо їхати і так далі. Як правило, шахраї не знають таких деталей", – радить перевізник Вадим.

Є перевізники, які просять 7-8 тисяч гривень, але вони окремо кажуть, що це ціна не лише за поїздку, а й за комфорт та 100% оформлення.

За одним із таких оголошень "ОстроВу" оголосили ціну в 7500 грн. На уточнюючі питання, чому така висока ціна, зазначили, що поїздка 100% відбудеться за 5 днів, не буде додаткових оглядів та зайвих питань.

"Ми вже давно катаємося, і я гарантую, що ви доїдете швидко і без зайвих допитів та розпитувань з обох боків. Це не хабар, це просто налагоджені зв'язки та довіра. Все законно", - запевнили нас.

Окремо зазначили, що передплата не потрібна. Нас попросили лише надіслати паспортні дані (з пропискою) та номер телефону для реєстрації. Після отримання позитивної відповіді (яка дається чи не із 100% гарантією) нам надішлють підтвердження, і тоді потрібно буде внести завдаток у розмірі 2500 грн.

Максимальна ціна за проїзд, яку вдалося знайти "ОстроВу", це 10 тисяч гривень за "люкс-мікроавтобус" із кондиціонером та "привітним водієм". Особливістю цих перевізників є те, що вони організовують поїздки "сьогодні на завтра". За їхніми словами, вони вже мають робочу і абсолютно законну схему, як це зробити.



Час розгляду заявки

По-друге, останнім часом суттєво збільшився час очікування дозволу на виїзд . Про це активно пишуть у соціальних мережах та підтвердили "ОстроВу" самі перевізники.

"Із Запоріжжя тимчасово не возимо, є складнощі з очікуванням. Люди не витримують, повертаємося порожні. З Бердянська на Запоріжжя можна записуватися", - говорить підпис під одним з оголошень в соцмережі.

За словами перевізників, це пов'язано з тим, що людей стали довше і ретельніше перевіряти перед тим, як видати дозвіл. Не останню роль у цьому відіграло недавнє гучне затримання місцевих чиновників, які за хабарі організовували швидше оформлення перепусток для виїзду на окуповану територію.

Так, для отримання максимальної вигоди вони створювали штучні перешкоди, затягували час, або свідомо припускалися помилок при оформленні документів. В результаті час розгляду заявок на виїзд необґрунтовано затягувався і становив від 4 до 5 тижнів, або взагалі — особі відмовляли у перетині лінії зіткнення, оскільки в документах були зазначені неточні дані.

Щоб прискорити процедуру, охочим пропонувалося заплатити. Була розроблена ціла система поборів із громадян залежно від засобу пересування та швидкості розгляду питання. Зокрема, з одного автомобіля неправомірний зиск міг становити до 800 доларів США. Гроші отримували спеціально залучені посередники.

За інформацією Державного бюро розслідувань, щоденний прибуток чиновників становив близько 2 млн. гривень.

Щоправда, відтоді мало що змінилося щодо отримання перепусток на виїзд. За словами перевізників, і зараз можна чекати заповітного дозволу кілька тижнів .

"В ідеалі розгляд займає один тиждень. Але такі випадки бувають нечасто. Здебільшого це два тижні і більше. Іноді можна отримати дозвіл за два-три дні, але там є нюанси – у всіх має бути прописка на окупованій території. Іноді ми не розуміємо, чому один автобус чекає дозволу два тижні, а інший отримує його за три дні. Звичайно, ми всі розуміємо, чому так відбувається. Тож корупційна складова нікуди не поділася, її просто централізували", - поділився один із перевізників з "ОстроВом".

Багато автобусів змушені їхати порожніми на окуповану територію, щоби вивезти звідти людей. Через це вони піднімають ціни на поїздки Бердянськ-Запоріжжя, щоб хоч якось компенсувати вартість дороги в обидва кінці.

Ось як описують очікування виїзду у соцмережі:

Колл -центр поки не знімає. Розумію всіх. Розумію, що важко і нестерпно чекати в хостелі та в ДК, спати на підлозі на матрацах. У багатьох немає більше грошей на проживання. Деякі вже захворіли. Ситуація просто: слова є, але не хочу говорити.... І не можу зрозуміти тих людей, які виконують роль "Якубовича". Добре раніше у них висіла два тижні заявка автобуса та 1 людини (водія), могли і місяць не звертати уваги. Зараз вони бачать, що 52 людини подали свої паспортні дані - чекають на виїзд додому... І це тільки у нас, а скільки ще в інших автобусах. Пасажири всі з Бердянська, з дітьми. Хто повертається з Європи, хто приїжджав до обласної лікарні на консультацію і довелося жити у Запоріжжі. Бабуся вивозила онука доньці і вже місяць живе у ДК "Металургів", дзвонить, плаче каже, що гроші вкрали. За тиждень дзвонить уже застудилася, хворіє. У кожного своя історія, але всіх поєднує одна біда - "система". Тримаємося. Все буде добре. Віримо".

Зазначимо, що останнім часом з'явилася нова опція – можливість не чекати на розгляд заявки, а отримати дозвіл на місці в комендатурі. За словами очевидців, дозвіл видають не всім підряд, але якщо все гаразд із документами і є якісь підтвердження, що тобі потрібно терміново потрапити на окуповану територію, то його можуть одразу видати. Наголошується, що йдеться про персоналізований дозвіл, він не стосується тих, хто виїжджає своїм транспортом.

"Кому дуже терміново треба у Бердянськ, не варто чекати 2 тижні (після подачі заявки). Ідьте на Горіхівське шоссе, 36 на " Авторинок" і у коменданта можна отримати дозвіл і Вас відразу внесуть у списки на виїзд. Підсісти можна в будь-який транспорт. Це не стосується тих, хто хоче виїхати своїм автомобілем", - пишуть у соцмережах.



Контроль за військовозобов'язаними

По-третє, останнім часом почастішали випадки, коли правоохоронці не випускають на окуповані території чоловіків (18-60 років) без довідки з військкомату .

"В останні дні стало дуже складно з виїздом із Запоріжжя і особливо для чоловіків. Прописка у Бердянську та інших окупованих містах - не підстава для проїзду. З хорошого: тепер можуть Вас внести на виїзд у день звернення на авторинку та посадити у транспорт, що виїжджає", – пишуть очевидці.

Перевізники підтвердили цю інформацію "ОстроВу". За їхніми словами, під час виїзду із Запоріжжя всіх чоловіків просять пред'явити військовий квиток зі свіжими записами.

"Не має значення, чи придатний ти чи ні. Важливий сам факт наявності військового квитка зі свіжими відмітками. Таке ноу-хау з'явилося з початку вересня. Спочатку це перевіряли вибірково, а зараз це набуло масового характеру. Офіційно ніде про це не написано, тому виникає плутанина. Але я хочу сказати, що багатьох чоловіків все ж таки пропускають без довідок, це суто людський фактор", - розповів "ОстроВу" один із перевізників.

Деякі перевізники не хочуть ризикувати і возять лише жінок та дітей. Подібні оголошення зараз часто можна зустріти у соцмережах.

Один із перевізників, до якого звернувся "ОстроВ", одразу написав, що обов'язково потрібен військовий квиток з недавніми позначками або "якийсь інший з військкомату".

"Для оформлення не потрібне, це покажете при виїзді із Запоріжжя. Інакше можуть не пропустити", - попередили нас.

Варто зазначити, що виїзд на окуповану територію вже давно є одним із способів уникнути оголошеної в Україні мобілізації. З початку повномасштабного вторгнення РФ деякі військовозобов'язані користувалися тим, що виїзд на окуповану територію не дорівнював виїзду за кордон (що заборонено). Опинившись на окупованій території, вони зазвичай їхали до Криму, потім на материкову частину росії, а звідти вже до країн ЄС.

Нині виїзд на окуповану територію не заборонено для військовозобов'язаних, але, як бачимо, створюються певні труднощі.

Перевізники чудово знають про "схему" виїзду за кордон через окуповані території. Говорять, що раніше були навіть своєрідні "тури" із Запоріжжя до країн ЄС.

"Там усе було схоплено на всіх територіях, везли через Крим, щоб не потрібно було проходити фільтрацію, а там вільно автобусом до Естонії чи Фінляндії. Та й зараз таке є, але набагато менше. Коштувало це дуже дорого, не менше 1000 доларів за поїздку", - розповів перевізник Вадим.

Оголошення про такі поїздки досі можна зустріти у соціальних мережах.

"ОстроВ" написав по одному з таких оголошень, скільки коштуватиме виїхати за кордон 30-річному чоловікові без військового квитка. Там повідомили, що поїздка коштуватиме близько 1500 доларів, але військовий квиток все ж таки потрібно оновити.

"Головне отримати хоч якийсь запис у квитку, решту ми беремо на себе", – запевнили нас.

Але точної дати поїздки там не назвали, оскільки зараз "група формується повільно".

Владислав Булатчик, "ОстроВ"

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті